Holmgatan 10, Hus N, Sal N109
Föreläsningarna kommer att skrivtolkas. Hörslinga finns. Möjlighet finns att följa föreläsningarna via Zoom, ange detta i anmälan.
Kristina Brink, proprefekt NDH, hälsar alla välkomna till Designdagen hos Institutionen för naturvetenskap, design och hållbar utveckling (NDH) vid Mittuniversitetet
Per-Olof Hedvall, professor NDH & Mikael Becker, adjunkt grafisk design NDH
Universell utformning i undervisning och forskning på Mittuniversitetet
Universell utformning är en central del av designmiljön på Mittuniversitetet. Under denna föreläsning berättar vi om vad universell utformning är och ger exempel på hur vi undervisar och forskar om det.
Joel Wallin, grafisk designer och alumn
Designprocessen och resultatet av ett examensarbete.
Under denna föreläsning beskriver Joel sitt arbete med att genom design och bokformgivning skapa en plattform för att utmana samhällets normer om kroppsideal.
PAUS 20 min
Stina Juhlin, industridesigner och UX designer
Användarcentrerad designprocess – att skapa produkter som fungerar
Bra produkter är och system är användarvänliga och säkra. Hur kan design minska risker och felaktigt handhavande? Om designprocessen, UX, usability och användartester.
Emil Erdtman, tekn.dr. Certec, Lunds universitet
Vi fick snurr på det – röster ur hjälpmedelshistorien
Emil Erdtman har i samarbete med Handikapphistoriska föreningen skrivit en förstudie om utvecklingen av hjälpmedel i Sverige. På 60- och 70-talen utvecklades bland annat Permobil, rollatorn och läskameran Magnivision i Sverige. Innovation gjordes inom hörapparater och proteser. Vilka faktorer bidrog till innovationskraften och varför är hjälpmedelsområdet så trögrörligt idag? Studien bygger på intervjuer, enkätsvar och samtal med personer som var med.
11.40–13.00 LUNCHPAUS
Robert Nyberg, Tecknare och Semra Sahin Haglund, Doktorand Mittuniversitetet/Lunds universitet
Knip dig stark, inte tyst!
Ett samtal om serieteckningar som ett sätt att nå ut med angelägen forskning. Det handlar om normer inom bäckenbottenhälsa, urinläckage och bemötande i vården.
Anna-Sara Fagerholm, Doktorand Mittuniversitetet/Lunds universitet
Sopor och samhälle
Mängden avfall ökar men återvinningen hänger inte med. Under föredraget presenterar Anna-Sara Fagerholm vad som skapar problemet och ger inblick i hur vi kan designa oss ur det.
Linda Thompson, Doktorand i konstnärlig gestaltning Mittuniversitetet/Göteborgs universitet
Turistvatten vid Nämforsen: dokumentära utforskningar av en plats i förändring.
Vid den mytomspunna och pittoreska Nämforsen byggdes under 1940-talet det första storskaliga vattenkraftverket längs Ångermanälven. Enligt domstolsbeslut ska Vattenfall släppa forsen från dammen och förbi de tusentals hällristningar under sommaren. Att fotografiskt skildra de så kallade ”turistvattnen” sätter fingret på komplexiteten i att skapa dokumentära berättelser om miljön.